FNATIC STREAK65 LP Keyboard

Review

In mijn zoektocht naar een nieuw toetsenbord had ik een vrij specifiek wensenlijstje. Om te beginnen zocht ik een mechanisch toetsenbord met lineaire switches. Ook wilde ik graag van een fullsize keyboard naar TKL of kleiner overgaan. Daarin is keuze genoeg, maar ook qua uiterlijk was er een eis: het mocht niet een té schreeuwerige game-uitstraling hebben. Met een bureau in de woonkamer vind ik dat niet zo fraai. Qua design zocht ik een keyboard dat modern en minimalistisch oogt, waar je goed op kan werken… maar wat stiekem ook een uitstekende game-ervaring biedt. Daarmee werd het lijstje al wat kleiner.
Per toeval stuitte ik op de FNATIC Streak 65 LP, die nog maar net gelanceerd was. Al pratende met een vertegenwoordiger van FNATIC kreeg ik het aanbod om het toetsenbord te testen en reviewen. Met enkele jaren aan testervaring (in consumentenelektronica) ging ik hier graag op in. Het heeft overigens geen enkele invloed op mijn oordeel, maar ik vermeld het er uiteraard netjes bij.

Na enkele weken testen, heb ik een goed oordeel kunnen vormen. In een notendop: dit toetsenbord bevalt zeer goed, met slechts enkele kleine op- en aanmerkingen. Mijn hele review van de FNATIC LP65 lees je hier.

Specificaties en kenmerken

De Streak 65 LP is een 65% low profile toetsenbord van FNATIC. Het toetsenbord zelf is ongeveer 31 x 11 centimeter groot (of klein 😉), 2,2 centimeter hoog het geheel weegt zo’n 420 gram. Het eerste wat opvalt als je de doos openmaakt, is dat je er ook een fraaie coiled USB A naar USB C-kabel bij krijgt. Een mooie extra die je zeker niet bij elk toetsenbord in de doos zit. Het keyboard heeft een lichte en minimalistische look-and-feel, maar tegelijkertijd wel een stevige aluminium behuizing.
Inclusief coiled cable
De Streak 65 LP heeft PBT keycaps en maakt gebruik van FNATIC’s eigen Orange Speed Switches. RGB-lichten zijn uiteraard ook aanwezig. Alle verlichtingopties kun je instellen via FNATIC’s OP software. Hierin kun je ook macro’s en andere keybinds instellen. Hier zijn de 4 functietoetsen aan de rechterkant bijvoorbeeld zeer geschikt voor.

Achterop het toetsenbord bevinden zich rubberen voetjes die naar de zijkant openklappen. Aan de onderzijde van de achterkant zijn ook 2 stukjes rubber geplaatst die voor extra grip zorgen.

Keys en keycaps

De keycaps van de Streak 65 LP zijn gemaakt van PBT (polybutyleentereftalaat). Een stevig kunststof materiaal dat duidelijk meer premium aanvoelt dan goedkopere ABS-toetsen. Deze werden op de oude Streak 65 nog wel gebruikt, maar zijn nu dus geupgrade naar PBT. De keycaps hebben ook een klein beetje textuur meegekregen. Dit geeft je vingers nét een stukje meer grip dan ‘gewone’ gladde toetsen. Dit vind ik erg fijn, zowel tijdens het typen als het gamen.
FNATIC heeft de Streak 65 LP uitgerust met hun eigen Orange Speed Switches. Deze zijn in een notendop ‘lekker snel’ te noemen. Het zijn lineaire switches met een totale travel van 3,2 mm en een pre-travel van 1 mm. Ik kom van een toetsenbord af met ABS-keycaps en een totale travel van 4.0 mm. Het verschil in snelheid en comfort is echt duidelijk aanwezig, meer dan ik had gedacht. Zowel gamen als typen gaat gemakkelijker en sneller. Er zat voor mij wel een leercurve in, ik had zeker 2 weken nodig om te wennen aan het grote verschil in snelheid. Dat leverde in het begin nog flink wat typo’s op. Mocht je net als ik van een andere switch afkomen, dan kan het dus wel even wennen zijn. Nu wil ik in ieder geval niet meer terug.

Ben je van plan je toetsenbord uitgebreid te customizen met andere keycaps en switches? Dan moet je echt voor een ander toetsenbord gaan. Er zijn op het moment van reviewen geen andere caps beschikbaar en de switches zijn niet ‘hot swappable’. Dit is een echt pre-built toetsenbord dat je koopt om in 1 keer klaar te zijn. Precies goed voor iemand als ik, maar waarschijnlijk niets voor de diehard toetsenbordfetisjisten.
Orange Speed Switches

Game- en werkervaring

Ik heb het al een beetje verklapt in de vorige alinea: gamen en werken gaat een stuk soepeler dan op mijn vorige mechanische plank. Als reminder voor wie dit toetsenbord ook voor zijn werk gaat gebruiken: weet dat je je F-toetsen en NUMPAD inlevert. Ik mis de F-toetsen af en toe, maar niet vaak genoeg om terug te willen naar een full size keyboard. Het is overigens geen nadeel, puur een keuze als je voor een 65% toetsenbord gaat.
Wat gamen betreft ben ik qua comfort en snelheid duidelijk vooruit gegaan. Ik speel vooral Overwatch en Apex, waar snelheid geen overbodige luxe is. Iedere toetsaanslag gaat merkbaar makkelijker en een tikkeltje sneller. Ik game niet genoeg om hierdoor direct X aantal ranks omhoog te vliegen, maar de game-ervaring is significant beter. De rubberen voetjes aan de onderkant dragen hier ook aan bij. Deze zorgen voor lekker veel grip. Ook als het hectisch wordt, blijft het toetsenbord steady staan.

Tot slot ben ik ook enthousiast over het geluid. Nee, het is niet stil, maar een stuk beter dan menig ander mechanisch toetsenbord. FNATIC heeft hiervoor de stabilizers ‘geprelubed’ (gesmeerd) en een stuk dempend schuim in het toetsenbord geplaatst. Het resultaat is een relatief zacht en gedempt geluid.

Software en RGB

In de FNATIC OP software kun je eenvoudig de RGB instellen, macro’s of andere keybinds toewijzen en tussen profielen schakelen. Dit spreekt eigenlijk allemaal voor zich. Als je een online een keyboard kan bestellen, heb je de skills in huis om deze software te bedienen.

De RGB lights zijn in 8 verschillende modi in te stellen, met natuurlijk alle kleuren van de regenboog tot je beschikking. Ik heb ‘m eigenlijk altijd op ‘Gradient’ staan voor een cleane en neutrale look. Ben jij niet vies van een RGB-circus, dan kun je ook je hart ophalen. In combinatie met de witte kleur kan je je toetsenbord behoorlijk op laten vallen.

Conclusie

Ik ben met mijn meest kritische bril op aan de review van dit toetsenbord begonnen. Alleen… er valt verdraaid weinig op de Streak 65 LP aan te merken. De PBT-keycaps, het strakke design en de lekkere snelle switches bevallen ontzettend goed. Zowel op game- als werkgebied ben ik (na 2 weken wennen) erg tevreden. Eigenlijk zou ik het toetsenbord alleen afraden als je van plan bent veel te customizen of als je veel (extra) knoppen nodig hebt. Het prijskaartje van €120,- maakt dit toetsenbord meer dan waar. Als je een vergelijkbaar wensenlijstje hebt als ik, raad ik de Streak 65 LP van harte aan.

Plus- en minpunten

Pluspunten
+ Uitstekend aanvoelende PBT-keycaps
+ Snelle en soepele switches
+ Clean en modern uiterlijk
+ RGB i.c.m. witte frame oogt fraai
+ 4 functietoetsen naar eigen wens in te stellen
+ Aan de stille kant voor een mechanisch toetsenbord
Minpunten
- Niet geschikt om zelf keycaps en switches te verwisselen