Teufel Cinebar 11 4.1 Surround Set

Review

Stijlvol design, steengoed geluid

Teufel heeft met de Cinebar 11 4.1 set iets bijzonders neergezet: een serieus indrukwekkend geluid in een slank en stijlvol jasje. En dat voor een zeer schappelijke prijs! Op zoek naar surround geluid voor in je woonkamer? Zet deze set maar bovenaan je lijstje!

Speakers en design

De Cinebar 11 4.1 set is in het wit, zwart en zwart/wit te bestellen. De set bestaat uit een soundbar, subwoofer en 2 rear speakers. Statieven voor de rear speakers worden niet standaard meegeleverd. Voor 69 euro (nice) bestel je een paar dunne statieven bij Teufel. Je kan de rear speakers eventueel ook aan de wand monteren. Teufel biedt een setje wandbeugels aan voor 29 euro. De toverwoorden ‘slank’ en ‘minimalistisch’ zijn van toepassing op alle speakers. Deze set van Teufel valt op door niet op te vallen. In de beste zin van het woord.

De soundbar heeft een formaat van circa 95 x 6 x 8 centimeter. Met die breedte staat ‘ie mooi onder tv’s van 48 inch en groter, vrijwel alle gangbare formaten. Het LCD-display van de soundbar is netjes weggewerkt onder de grill en is duidelijk leesbaar.
Uiteraard is de subwoofer een flink stuk groter (12 x 42 x 42 cm). Voor volle diepe lage tonen kom je daar ook niet echt omheen. Met het minimalistische design past ‘ie wel mooi in de gehele uitstraling van de set. En ach, je kan ‘m ook gewoon onder of achter de bank plaatsen. Op het bedieningspaneel van de sub geef je aan hoe je ‘m geplaatst hebt, zodat het geluid hierop aangepast wordt. Met een aparte regelknop stel je het basisvolume van de subwoofer eenvoudig in.

Tot slot de rears, ook wel de Effekt speakers, die hebben met circa 11 x 15 x 11 centimeter een lekker compact formaat. Gecombineerd met de dunne statieven van Teufel is het echt een kleine voetafdruk in je woonkamer. Bij wandmontage (mits je de voeding mooi wegwerkt) valt het zelfs nóg minder op. Met een schuifknop aan de achterkant laat je het systeem weten welke speaker links en rechts is.

Opties, aansluitingen en gebruiksgemak

De Cinebar 11 ondersteunt verschillende formaten voor surround geluid, waaronder Dolby Digital en DTS. Verder kun je geluid ook vanaf je smartphone via Bluetooth afspelen. Ideaal om snel vanaf je bank je favoriete muziek in full surround te beleven.
De soundbar sluit je idealiter aan via HDMI (optisch kan ook), waarbij er ARC-ondersteuning met CEC is. Alle audiobronnen, zoals je tv-kastje en je gameconsole, komen zo direct door op je audiosysteem. Als je TV CEC ondersteunt, kun je het volume van de soundbar ook bedienen met de afstandsbediening van je TV. Handig, al is de kleine afstandsbediening van Teufel zelf ook fijn en functioneel.

Op de soundbar vind je ook een extra HDMI-poort (met 4K HDR passthrough). Hier kun je een apparaat naar keuze op aansluiten. Omdat de soundbar een HDMI-poort op je televisie in beslag neemt, is deze ‘extra’ poort zeer welkom. Bijvoorbeeld voor je bluray-speler of Google TV kastje.

Geluidskwaliteit

Over de geluidskwaliteit ben ik ontzettend enthousiast. Met alleen de soundbar en de subwoofer (als 2.1 set beschikbaar) verbeter je je tv-geluid al aanzienlijk. Het zorgt voor een vol, rijk en warm geluid wat een echte meerwaarde is bij films en muziek. Het geluid is vooral erg goed in balans.

Schakel je ook de rears in, dan til je het geluid echt naar een ander niveau. Het is lastig voor te stellen, maar die 2 kleine Effekt speakers maken een enorme impact op het totale geluid. In actiefilms vliegen de kogels om je oren en bij een scène in de regen voel je nog net geen nattigheid. Scènes met een goede race of achtervolging (de podrace in Star Wars The Phantom Menace) zijn ook echt een feest. De subwoofer kan bij de ronkende motoren of een opstijgend ruimteschip ook lekker zijn ding doen, zonder té prominent aanwezig te zijn. Het geluid is indrukwekkend, zonder dat je meteen de buren aan de deur hebt.
Ik heb eigenlijk maar 1 echt kritisch nootje. Ik ben namelijk niet zo enthousiast over de functie ‘Dynamore’. Met deze speciale modus wordt het geluid extra ‘breed’ gemaakt. Dit foefje is exclusief beschikbaar op Teufel-apparatuur. Persoonlijk vind ik de sound hierdoor vooral wat holler en minder warm en vol klinken. Met de Effekt speakers is de functie wat mij betreft ook onnodig. Het geluidsbeeld is op standje ‘gewoon’ echt meer dan goed en breed genoeg.
Ook wat muziek betreft zit het goed. Ik heb verschillende muziekstijlen afgespeeld en hetzelfde gebalanceerde en warme geluid blijft hier overeind. Tegelijkertijd ben ik ervan overtuigd dat dit vooral een set is die je voor films en series in huis haalt. De echte audiofetisjist zal naar wat anders op zoek zijn, met specifieke mogelijkheden en aansluitingen. Maar het is een hele fijne extra dat muziek hier ook echt prachtig op klinkt.

Prijs en conclusie

Op het moment van schrijven is de Cinebar 11 4.1 set voor €600,- te koop. Daar haal je een ontzettend complete set mee in huis, die ver voorbij z’n prijskaartje presteert. En dat niet alleen, je hoeft ook geen torens van speakers en eindeloos veel snoeren neer te leggen. Het doet dus ook weinig tot geen afbreuk aan de sfeer/stijl van je woonkamer. De goedkopere 2.1 set (met alleen de soundbar en subwoofer) verbetert je tv geluid al behoorlijk, maar met de 4.1 haal je een echte voltreffer in huis!