Teufel Real Blue TWS 2

Review

Dikke Duitse degelijkheid!

Teufel maakt op mij steeds meer indruk. De afgelopen jaren staan de audioproducten als een huis en bij de Real Blue TWS 2 is dat niet anders. De TWS 2 is het nieuwste paar draadloze earbuds van het Duitse audiomerk.

De meest in het oog springende features zijn de actieve noise cancelling, transparantie modus en Bluetooth 5.2 met AAC. Nu zijn features leuk en aardig, maar het draait uiteindelijk om het geluid. En wederom ben ik verrast (of juist niet meer?) door de kwaliteit,  en vooral de prijs-kwaliteitverhouding. De paar kleine persoonlijke minpuntjes doen niets af aan de meer dan terechte goede score.

Specificaties en accessoires

De Real Blue TWS 2 komt met een oplaadcase die je oortjes zo’n twee keer van 0 naar 100% laadt. Met een volle batterij houden de oortjes het 6 tot 8 uur vol (afhankelijk van gebruik noise-cancelling). Met een opgeladen case kom je in de praktijk altijd de dag wel door. De oortjes zijn IPX3 spatwaterdicht en kunnen een beetje regen of zweet dus prima hebben. Je krijgt een oplaadkabel (USB-C), een handleiding en 5 verschillende eartips mee uit Duitsland: XS tot en met XL.

Teufel Real Blue TWS 2_6
De precieze maten van de oortjes kun je op Teufels website rustig uitpluizen, maar neem van mij aan: ze zijn aan de forse kant. Eenmaal in je oor vind ik ze nog best stijlvol ogen, maar het heeft wat meer vet op de botten dan bijvoorbeeld Apple Airpods. Vanzelfsprekend is ook de case niet de meest compacte, maar waar hebben we het eigenlijk over? Ook de in de kleinste dameshandtas (niet zelf getest) past het nog gemakkelijk.

Met de buttons op de oortjes kun je de oortjes makkelijk bedienen. Even in de handleiding de shortcuts leren en binnen no-time ken je ze uit het hoofd. Je schakelt met de bediening ook noise cancelling of de transparantie modus in. Dit zijn zeer welkome toevoegingen die ruim voldoende presteren, maar het zijn niet de features waarvoor je deze oortjes koopt. Dat zit 'm vooral in het volgende blokje.

Geluidskwaliteit

De Real Blue TWS 2 speelt vrijwel alles wat op ‘m af komt feilloos af. Daar word ik heel blij van. Het karakteristieke Teufel-geluid (volle bassen zonder te overheersen) komt ook in deze oortjes mooi naar voren. En ze kunnen bovendien flink hard!

Of ik nu Time van Hans Zimmer, een goede dance-rammer of de mierzoete gitaarklanken van Jason Mraz opzet, alles klinkt lekker en in balans. In dit prijssegment kom je niet gauw earbuds tegen die deze kwaliteit halen. Als de muziek flink complex wordt (bijvoorbeeld in Time), verlies je wel iets detail, maar dan ga je ook wel héél veel vragen van bluetooth oortjes. Het geluidsbeeld is over het algemeen bijzonder goed.
Teufel Real Blue TWS 2_13
In de app kun je eenvoudig uit verschillende geluidsmodi kiezen die passen bij jouw favoriete stijl. Ook kun je naar hartenlust equalizen om zelf je ideale stand te bepalen. Op standje 'standaard' klinkt het vaak al erg goed, maar voor sommige genres biedt dit zeker een meerwaarde. Leuk en de moeite waard om in te duiken dus! Werkt bovendien ook lekker intuïtief.

Draagcomfort

Met 5 verschillende eartips kan het haast niet anders of de Real Blue TWS 2 past goed in je oor. De earbuds zijn behoorlijk ‘chunky’ (dik), maar voelen niet zwaar aan tijdens het dragen. Ook langere luistersessies zijn uitstekend te doen. Ook na enkele uren luisteren, voelde ik geen irritatie of andere ongemakkelijkheden.

De oortjes zitten bij mij vast genoeg om comfortabel mee op straat te lopen, maar hardlopen of mountainbiken zou ik niet aandurven. Dan zijn de Teufel Airy Sports of andere sportieve varianten betere opties.

Teufel Real Blue TWS 2_3

Prijs en conclusie

De Real Blue TWS 2 earbuds zijn te koop voor circa 150 euro via de website van Teufel. Die prijs vind ik meer dan gerechtvaardigd. Het is ergens een beetje jammer dat Teufel niet de bekendheid van Apple of Samsung geniet, maar doe daar als klant je voordeel mee. Je krijgt bij Teufel heel veel kwaliteit voor je euro’s. 

De features, het design en de verpakking ogen wat minder sexy dan wat de concurrentie biedt, maar de inhoud maakt wat mij betreft alles goed. Echte Duitse degelijkheid dus! Ik raad de TWS 2 van Teufel dan ook van harte aan.
Gereviewed door Tom Haze